dilluns, 21 de desembre del 2009

ELS PROJECTES TELEMÀTICS


Hola a tots,

Segons la definició que dóna la viquipèdia de projecte telemàtic, els projectes telemàtics són tasques escolars en grup que es duen a terme entre diverses escoles a través d'Internet.
Tenen com a fonament la concepció socioconstructivista de l'ensenyament i l'aprenentatge.
El seu funcionament es basa en les interaccions telemàtiques que es donen entorn d'un projecte o centre d'interès compartit amb altres escoles.


Els mestres de diferents escoles es posen d'acord per dur a terme activitats a través d'Internet, utilitzant el correu electrònic, fòrums, xats, i/o videoconferències per tal que l'alumnat pugui comunicar-se a partir de diferents temes i propostes.

D'aquesta manera el professorat i l'alumnat treballen de forma cooperativa, ja que, entre tots els membres participants es realitzen totes les activitats.

Per tal de fer una descrpció d'un projecte telemàtic he triat el projecte telemàtic “El món dels llibres” .

El món dels llibres és un projecte telemàtic que vol fomentar les habilitats de comprensió lectora i d’expressió escrita, a través de la lectura col.lectiva a l’aula i les TIC.

El món dels llibres (http://www.monllibres.urbea.org/) és un projecte dissenyat per treballar els continguts de l’àrea de llengua, especialment la comprensió lectora i l’expressió escrita, però el seu enfocament és multidisciplinar, per afavorir els aprenentatges significatius.

És un projecte obert, adreçat als alumnes de primària i secundària, ja que permet al professorat dissenyar un currículum adaptat a les necessitats dels alumnes.

Els alumnes participen en activitats conjuntes com fòrums, treballs d’investigació i jocs florals.

Malgrat això, actualment no funciona plenament com a projecte telemàtic, ja que com diuen a la seva web, no han trobatels suports necessaris per tal de que la tasca de l’equip coordinador no resulti una feina més afegida a la tasca docent, però si que es continuen organitzant fòrums entre les diverses escoles.

Considero que es un bon recurs per tal de fomentar el treball col.laboratiu i l'ús de les TIC, però per altra banda tal i com podem veure en aquest projecte, penso que no hauria de ser una càrrega més pels mestres, sinó que s'haurien de fomentar aquest projectes, potser amb el recolzament d'altres professionals.

Salutacions,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada